Dacă deja cauți un loc de vacanță special pentru anul 2019, un loc în care să te simți confortabil, dar care să te și stimuleze din punct de vedere cultural, noi ne-am gândit la o destinație cu totul specială, parțial muzicală, ce găzduiește evenimente din cele mai deosebite și interesante. Tot ceea ce îți trebuie este doar un troler cu lucrurile personale, o hartă și ceva bani de buzunar.

Crezi că poți ghici ce destinație îți propunem?

 

Vă invităm în Austria, patria lui Mozart, a lui Sigmund Freud și a faimosului „șnițel vienez”! O țară cu un mediu cultural foarte dezvoltat care a dat lumii compozitori arhicunoscuți precum Haydn, Strauss, Schubert sau chiar mai modernul Falco, dar și cu un trecut istoric destul de agitat, Austria ne încântă de asemenea și cu peisajele sale mirifice ce au în prim plan Alpii plini de zăpadă.

 

Fă-ți bagajele pentru capitala muzicii clasice!

 

În ciuda evenimentelor istorice care au schimbat fața Europei de nenumărate ori de-a lungul timpului, Austria a știut să-și păstreze și să-și cultive mai departe dragostea pentru cultură și rafinament. Capitala acesteia, Viena, a fost multă vreme un important centru cultural, un oraș în care marii muzicieni ai vremii își prezentau în premieră capodoperele muzicale la balurile și seratele ce aveau loc cu diferite ocazii, devenind astfel capitala europeană a muzicii clasice.

Viena are multe repere culturale, dintre care cel mai cunoscut este Opera de Stat, o clădire impozantă construită în stil neo-renascentist cu influențe franceze și italiene. Având o acustica excelentă, Opera de Stat se bucură de o reputație excepțională datorită numeroaselor reprezentații de înaltă calitate prestate de membrii Orchestrei Filarmonicii din Viena, dar și datorită faimosului bal anual, Balul Operei, un eveniment unic inclus în Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al UNESCO, care va avea loc pe 28 februarie 2019.

De asemenea, in acest an, Opera de Stat serbează pe 25 mai, 150 de ani de la inaugurare. Pentru a marca această aniversare specială, Opera de Stat găzduiește o serie de evenimente culturale precum Balul Florilor sau Balul Corului de Băieți, dar și premiere de opere, precum cea a lui Richard Strauss. Punem așadar în troler și hainele de gală, pentru a fi în ton cu un astfel de eveniment, nu-i așa?

Adaugă în troler calendarul cultural al Austriei, ca să fii la curent cu ceea ce te așteaptă!

 

Un alt oraș cu o deosebită importanță culturală este Salzburg. Oraș natal al lui Wolfgang Amadeus Mozart, Salzburg găzduiește unul din cele mai importante festivaluri, „Festivalul Verii”, care datează din 1920 și ale cărui tradiții s-au păstrat până în zilele noastre. Festivalul de la Salzburg atrage anual mii de iubitori de artă și cultură din toată lumea, iar anul acesta, în perioada 20 iulie-31 august va prezenta un program variat de muzică dar și de teatru.

La fel de celebru este și festivalul Bregenz, ce are loc în orașul cu același nume. Festivalul, cu o vechime deja de o jumătate de secol, atrage foarte multi vizitatori în fiecare an în perioada iulie-august, atât datorită spectacolelor muzicale susținute de Orchestra Simfonică din Viena cât și datorită că acestea au loc pe o scenă plutitoare construită pe lacul Constance, cea mai mare scenă plutitoare din lume.

De asemenea, un alt eveniment cultural cu o deosebită importanță istorică, este comemorarea a 500 de ani de la moartea Kaiser-ului Maximilian I, un personaj istoric ce a susținut foarte mult tot ce înseamnă artă. Acest eveniment găzduiește o serie de expoziții de artă și concerte, dar și un spectacol de lumini ce dă startul evenimentului.

Tot în acest an, în perioada sărbătorilor Pascale, are loc în Tirol un festival vechi de 31 de ani, ce prezintă spectacole variate de dans, muzică, film și teatru, cu participanți din diferite țări ale lumii, dar și diverse tradiții Pascale locale. Pe agenda culturală din acest an figurează și „Elevate Festival” din orașul Graz, festival ajuns la a 15-a ediție și care va avea loc în perioada 27 februarie-3 martie. Acesta va cuprinde nenumărate concerte, expoziții de artă dar și conferințe politice cu diverse teme.

 

Nu uita să adaugi în troler haine călduroase!

 

Un alt eveniment de amploare are loc timp de o săptămână, în aprilie, în magnifica stațiune montană Mayrhofen, situată în Alpi. Este vorba de Snowbombing, un festival ce sărbătorește 20 de ani de activitate și cuprinde activități specifice iernii, petreceri stradale sau organizate în igluuri, dar și concerte de muzică electronică. Este unul dintre cele mai apreciate festivaluri, deoarece îmbină stilul tradițional cultural austriac cu unul contemporan.

De menționat este și Festivalul de muzică rock „NovaRock” ce va avea loc în luna iunie în Nickelsdorf. Sau festivalul „Danube Island Festival” ce va avea loc tot în luna iunie a acestui an, la Viena. Acesta este un festival gratuit, organizat în aer liber, cu peste 3 milioane de vizitatori, dispersați în diverse zone ale orașului numite „insule”. Festivalul încearcă să împace fiecare stil de muzică cu vârsta participanților la festival.

Să nu uităm nici de Festivalul Narciselor din Ausserland. Acest festival scoate în evidență, după cum spune și numele, frumoasele flori care acoperă diverse care alegorice și figuri e înalte confecționate chiar de locuitorii orașului. Festivalul cuprinde și diverse concursuri precum cel al costumelor tradiționale sau cel de „Regina Narciselor”, concurs care este și premiat de altfel. La loc de onoare sunt și festivalurile gastronomice precum cel la Wachau sau „Festivalul Șuncii de Galital”, dar și festivalurile cu temă bahică precum cel la Krems sau cel din Solden (Tirol), unde puteți savura un vin bun admirând peisajul Alpilor înzăpeziți.

Austria chiar sărbătorește cultura și putem vorbi despre un adevărat festin din acest punct de vedere.

Așadar, ce mai aștepți? Pune în bagaj tot ceea ce îți este necesar și bucură-te de o adevărată desfătare culturală, care îți va rămâne întipărită în memorie pentru totdeauna!

Categorii: Fără categorie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat: