N-am aflat niciun detaliu din presa americană, dar sunt convinsă că în timpul vizionării la Casa Albă a filmului ”The Monuments Men” regizat de un om încrezător în destinul planetei noastre-George Clooney-  atât Președintele Americii, Barack Obama, cât și întreaga asistență, au avut un moment în care inimile le-au bătut mai puternic, în care, poate, s-au simțit mai aproape de Dumnezeu. 
Este momentul de final al peliculei care încarcă cu o aură de neuitat eroismul ”Oamenilor Monumentelor”, americani simpli, arhitecți, muzeografi, pictori,care nefiind soldați, au pornit pe front printre gloanțe si bombardamente, ca  să salveze de la distrugere de către naziștii Reichului lui Hitler, cea  mai impresionantă și valoroasă sculptură a omenirii: ”FECIOARA din BRUGES” (Belgia)

”Fecioara cu Pruncul Sfânt” a fost sculptată  la 1502, de una dintre figurile cele mai puternice ale rasei umane: florentinul MICHELANGELO  BUONARROTI (1475-1564).

 

„Fecioara cu Pruncul Sfant” – Michelangelo Buonarroti

 

Să ajungi să îngenunchezi pe treptele ce duc  spre statuia ”Fecioarei din Bruges” aflată în Catedrala ”Notre Dame”(foto mai jos) din această bijuterie flamandă care este minunatul oraș belgian, să luminezi, pentru o clipă, cu străluciri de lumânare chipul Mariei și ochii lui Iisus, este ca și cum ai fi avut în suflet șansa de la Creatorul  lumii de a celebra frumusețea inegalabilă a Universului despre care citim in Geneza Bibliei.

Catedrala Notre-Dame din Bruges

Ieșind din liniștea aproape primordială a Catedralei  ”Notre Dame” din Bruges, pornind cu celebrul vaporaș ce te plimbă printre canalele acestui oraș de poveste medievală, priveam lebedele ce pluteau liniștite, soarele ce strălucea pe fațade de clădiri ce țin de patrimoniul universal, dar mai ales ochii bucuroși ai partenerilor mei de călătorie. Ce minunată este PACEA, mi-am spus. Cu greu iți puteai imagina, în această lume de basm, că fiara războiului a trecut pe aici, că MICHELANGELO cu a sa capodoperă ar fi putut să dispară alături de alte mii de opere de artă furate din lume, gândite de o minte nebună să-i împodobească muzeul FUHRERULUI sau să piară odată cu el.

 

Foto credit:travelgourmande.blogspot.com

 

În trăsura în care m-am urcat, birjarul, bun cunoscător al minunățiilor oașului, mi-a mărturisit că el zilnic îi mulțumește lui Iisus pentru că s-a născut după Război, sărutând relicva cu Sângele Său aflată în Bazilica Sfântului Sânge, datând din secolul XI sau XII. I-am urmat exemplul, gândindu-mă că numai în timp de pace poți face astfel de călătorii. Sau ridica orașe, sau biserici, sau statui. Sau  să savurezi o ciocolată caldă și praline belgiene absolut speciale în Centrul Orașului! Sau poate o bere din cele 500 de soiuri belgiene…

 

Foto credit:londonbakes.com

Foto credit:belgianpearls.blogspot.com

 

Foto credit: windmillsandotherstories.wordpress.com

Mi-am amintit, în timp ce priveam curgerea fără de timp a apelor în canalele orașului, cum a ajuns această statuie în bazilica ”Notre Dame”, fiind  singura operă a marelui artist care a părăsit Italia. Ea fusese cumpărată de doi frați, negustori din Bruges. Mii de oameni, de atunci, din acel an 1504, l-au binecuvântat pe Michelangelo și  s-au închinat la picioarele statuii convinși fiind  că Fecioara și Pruncul Ei Sfânt nu puteau avea decât această înfățișare. Așa precum rămân în suflet, alte milioane de turiști, cu infățișarea tot a Fecioarei și a lui Iisus, cea  din Bazilica San Pietro din Roma, semnată de același geniu al artei universale…(mai multe despre aceasta intr-un articol complet, aici)

Daca doriti sa va intoarceti in timp si sa cititi mai multe despre Michelangelo, creatorul Pietei din Bruges, va recomand cu caldura „Agonie si Extaz” de Irving Stone, caci chiar aceasta carte a fost inspiratia calatoriei la Bruges si mai apoi, inspiratia pentru acest articol. 

 

Foto credit:www.photographyblogger.net

 E foarte simplu sa ajungeti la Bruges si ar fi si pacat sa nu o faceti. Cu o cursa directa Bucuresti – Bruxelles ajungeti in capitala Belgiei si apoi, trebuie sa luati, fie un tren direct din Gara Centrala din Bruxelles( o calatorie de 45 minute), fie un tur de Bruges organizat cu ghid si transport local. 

Si daca doriti sa petreceti mai multe zile acolo, va recomand cu drag hotelul meu preferat, Hotel  De Orangerie 4* – un Boutique Hotel situat in centrul orasului, gazduit de o fosta manastire din secolul XV renovata. Cu siguranta veti aprecia atentia catre detalii, stilul clasic elegant al decorurilor, terasa de pe canal si mai ales serviciile ireprosabile. Iar sampania la micul dejun este un detaliu de apreciat 🙂




Daca vreti sa aflati mai multe despre aceste locuri minunate care ascund asemenea bogatii artistice, va propun o plimbare prin Bruges…

Pe curand,

Roxana

Categorii: Carti si calatorii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d blogeri au apreciat: